Отлично представяне на УНСС на FIAMC 2015

27/03/2015

За осма поредна година се проведе състезанието по международен инвестиционен арбитраж във Франкфурт ам Майн (Frankfurt Investment Arbitration Moot Court), организирано от Центъра за европейска интеграция и международен икономически ред „Мертон”, както и с подкрепата на Франкфуртската търговска камара и Центъра за международен арбитраж във Франкфурт.

Поради големия интерес към състезанието в някои страни като Индия, Франция и САЩ, дори бяха проведени национални кръгове, за да се определи кои отбори да вземат участие на финалите в град Франкфурт ам Майн. За спечелването на Frankfurt Investment Arbitration Moot Court се бореха повече от 45 отбора от целия свят.

България бе представена от отбора на УНСС в състав: Александър Пецорански, Даниела Величкова, Елена Шопова и Ивайло Цветков. Треньори на отбора са адв.Олег Темников (Wolf Theiss) и  Антон Петров (сътрудник в PricewaterhouseCoopers), членове на Сдружението за международни състезания по право.

Отборът на УНСС завърши 17-ти в общото класиране с 729 точки, като само 6 точки не достигнаха на отбора за класиране на осминафиналите. С това си представяне българският отбор остави след себе си отборите на авторитетни международни университети, измежду които и миналогодишния победител University of Miami (САЩ), Queen Mary (Великобритания), Paris 1 Sorbonne (Франция), University of Lorraine (Франция), ESADE Law School (Испания), двата немски отбора Goethe University Frankfurt и Martin Luther University Halle-Wittenberg (Германия), Aristotle University (Гърция), American University, Washington College of Law (САЩ) и много други.

Нашите студенти пледираха три пъти и постигнаха три победи срещу отборите  West Bengal National University of Judicial Studies (Индия), American University, Washington College of Law (САЩ) и University of Lorraine (Франция). За блестящото представяне на отбора свидетелстват коментарите на арбитрите след всеки мач, сред които:

Арне Фукс (адвокат в “McDermott Will & Emery” и един от създателите на тазгодишния казус): „Българският отбор се представи великолепно. Определено ще се радвам да видя отбор от УНСС да участва в състезанието и следващата година”

Катрин Симпсън (независим арбитър) “Тъй като ежедневно се занимавам с искания за представяне на доказателства, нарочно задавам подвеждащи въпроси, за да объркам и двата отбора и да видя тяхната реакция, но отборът на УНСС беше изненадващо добре подготвен и успя да отговори на всичките ми въпроси.”

Всяка година казусът в състезанието е вдъхновен от реални събития, които са свързани с различни аспекти на международното инвестиционно право. Тазгодишния казус, с който трябваше да се справят отборите, отразява най-голямата фалшификация на пари в португалската история и последиците за Националната банка на Португалия.Португалската национална банката подава молба за арбитраж пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове заради провала на английските съдилища да защитят инвестицията й във Великобритания и по-специално  за нарушение на правото на справедлив процес като нарушение на международното задължение на Великобритания да гарантира честно и справедливо третиране на чуждестранните инвеститори.

Финалът на състезанието се проведе във Франкфуртската търговска камара, като арбитри бяха проф. Рудолф Долцер (автор на много трудове в областта на международното инвестиционно право), Тереза Ченг (председател на Международния арбитражен център на Хонг Конг) и Кристофър Лау (един от водещите сингапурски арбитри, член на редица международни трибунали), а победител стана отборът на Jindal Global Law School, India.

Надяваме се, че прогресът на българските участници във Frankfurt Investment Arbitration Moot Court ще продължи и през следващите години, като очакваме големи успехи в бъдеще.

Специални благодарности на Студентски съвет към УНСС и доц. д-р Вълчин Даскалов за подкрепата, както и на ректорското ръководство и администрацията на университета.