Пътят до Съда на Европейския съюз в Люксембург и обратно

Ще споделим с Вас какви са впечатленията от участието в международното състезание по право на ЕС – CEEMC, придобити от отбора на УНСС в състав: Мария-Екатерина Иванова, Живко Димитрушев, Антония Андонова и Веселин Дерибеев.

За да бъдем максимално прецизни и автентични, ще публикуваме разказа на студентите, пречупен през тяхната призма от първо лице:

„Настоящата история посвещаваме на всички онези от нас, които се борят. Борба със себе си, с настоящето, с обстоятелствата, с правото. Посвещаваме я на всички, които знаят (или се опиват да разберат) какво стои зад думата „успех“, както и на тези, които ежедневно се стараят да се превърнат в по-добрата версия на себе си – както в личния си живот, така и в кариерен план.

Пътят ни до Съда на Европейския съюз и обратно тръгва не просто от България и не достига единствено до Люксембург. Зад официалния времеви период (02.05.2019 г. – 05.05.2019 г.), през който се проведе тази година CEEMC, в действителност се крият месеци усилена подготовка.

Истината е, че нищо не сломи духа ни – например преките горски пътища, през които ни се наложи да преминаваме официално облечени, за да избегнем люксембургския трафик и да достигнем навреме в СЕС. Не ни сломиха и безсънните нощи, които прекарвахме в неуморна финална подготовка, с ясното съзнание, че остават още няколко часа до първото пледиране в живота на всеки един от нас. Гордеем се, че преодоляхме всички трудности и превърнахме перипетиите в сила.

Подготвката на отбора за състезание от международен ранг, костваше много усилия – колективни и индивидуални. Процесът включваше следното, но не само – подготовка на писмени защити и устни пледоарии, всекидневни тренировки – както пред треньорите ни Екатерина Димитрушева и Донка Стойчева, така и пред специални гости, специалисти в областта на правото. Благодарни сме на всички, които отделиха от времето си, за да ни изслушат, и които ни дариха с ценни съвети с идеята да придобием необходимия опит, и да развием ораторските си способности.

Разбира се, изискваше се и високо ниво на английски език. Тук ще си позволим да перефразираме думите на един от многото съдии в състезанието, в чиято финална реч кънтеше следното послание: „Бъдете горди с участието си, защото и ние сме наясно колко е трудно да пледираш на език, който не е майчин за никого от вас“.

Имахме невероятната възможност като активни студенти – бъдещи юристи, да обменим опит със своите колеги от други държави и да получим полезни съвети от водещите специалисти в областта – съдия Александър Корнезов, Генерален адвокат Еленор Шарпстън и Генерален адвокат Михал Бобек, както и редица други светила в областта.

Горди сме да отбележим, че за първи път откакто УНСС взима участие  в престижното състазание, нашият отбор успя да достигне до полуфиналите и да извоюва достойното 7-мо място. Благодарни сме, че настоящия успех извоювахме с помощта на нашите спонсори и на нашите треньори. Те не само отделяха от времето си няколко пъти в седмицата след работа, в продължение на повече от три месеца, да ни напътстват, да положат основите на нашите знания и да култивират индивидуалните ни усилия в единна екипна визия, но бяха неотлъчно до нас всеки момент, когато имахме съмнения в себе си. Думите им „вие можете, знаете и ще се справите“ няма да спрат да кънтят  в съзнанията ни. Именно те са и една от причините, поради които пътят, който извървяхме, не се побира в рамките на „до Люксембург и обратно“, а чертае много повече. Защото когато дойде мигът на равносметка, моментът на „по-голямата картина“, всеки един от нас разбира, че мотивацията и подкрепата са част от успеха. А просперитът е ирелевантна величина.“