Пловдивският университет за пръв път изпрати отбор на състезанието по права на човека на ELSA

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ за пръв път изпрати свой отбор на престижното състезание по права на човека, организирано от ELSA (Европейска асоциация на студентите юристи) в сътрудничество със Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека.

Осмото поредно състезание се проведе в столицата на Литва – Вилнюс между 28 февруари и 1 март, а Пловдивският университет беше представляван Виктория Стоянова – студент 3-ти курс и Иванка Николова – студент от 2-ри курс в Юридическия факултет, придружавани от треньора им – адв. Николина Михайлова.

В състезанието участваха 60 отбора от 50 страни и адвокат Михайлова определи като отлично представянето на пловдивския отбор, който впечатлил съдиите с добре формулирани аргументи. В хода на пледиранията момичетата се изправиха срещу отбори от Молдова и Украйна, успешно въплъщавайки се в ролята както на жалбоподатели, така и на правителството, посочи адвокат Михайлова.

Състезанието има писмена и устна част, като след комбинирана оценка от тези два етапа става ясно кои отбори ще продължат към финалите в Страсбург през месец май. Оценките се очаква да излязат до седмица и треньорът на пловдивския отбор се надява резултатите да изпратят момичетата на финалите.

Състезанието се провежда изцяло по Европейската конвенция по правата на човека, като в продължение на над половин година студентите се учат да работят с Конвенцията по специално съчинен казус. Всеки от отборите трябва да изготви аргументирана позиция и за двете страни – правителството на въображаема държава и жалбоподателите. Казусът тази година засяга множество правни проблеми – от задълженията на една държава да защитава човешките права на гражданите на друга в хода на военен конфликт, през правото на живот и забраната за изтезания, до правото на дом. Прототип на казуса е реално дело, по което Европейският съд по правата на човека предстои да се произнесе.

Участието на студентите от Пловдив стана възможно с финансовата подкрепа на Адвокатска колегия – Пловдив и Висшия адвокатски съвет.