Memories of the Jessup race in 2019

от Симона Мокрева

Има само един тип хора, които през лятото прекарват свободното си време не на плажа, а в аудиториите на университета. Това са участниците в състезанията по международно право, като например Philip C. Jessup International Moot Court Competition. И докато новият отбор усилено се приготвя за Jessup 2020, ние ще си припомним пътя на студентите, представляващи България на международните кръгове на състезанието – този на СУ „Св. Климент Охридски“. Участниците – Симона Мокрева, Дарио Крус, Сибел Хасан, Иван Иванов и Светлин Берков – и техните треньори – Анна-Мария Спасова и Дебора Динева – изминаха дълъг и не особено лек път.

Членовете на отбора споделиха както хубавите, така и лошите емоции. Заедно те се учеха както от своите треньори, така и един от друг. Рамо до рамо пребориха умората и всички усилия бяха възнаградени – отборът спечели националните кръгове през февруари, като също така получи наградата за най-добри писмени защити, а Дарио Крус бе отличен като най-добър оратор. Подготовката обаче не приключи и състезателите усилено работеха по пледоариите си и се усъвършенстваха до последния ден преди да заминат за Вашингтон, където се проведе юбилейното 60-то издание на международните кръгове на състезанието Jessup.

Въпреки умората, предизвикана от часовата разлика, отборът даде всичко от себе си. Ищците Симона Мокрева и Дарио Крус се изправиха срещу отборите на Италия и Нова Зеландия, а ответниците Сибел Хасан и Иван Иванов – срещу тези на Киргистан и Перу. Въпреки че малко не достигна на отбора да се класира в топ 32 на най-добрите отбори, трима от участниците бяха отличени в топ 100 на най-добрите оратори – Иван Иванов (74 място), Дарио Крус (85 място) и Сибел Хасан (93 място).

За участниците краят на състезанието не означаваше и краят на приключенията, които ги очакваха в САЩ. Отборът прекара 3 дни в Ню Йорк, където студентите се насладиха на Бродуей мюзикъл, комедийно шоу, разходки в слънчевият Сентръл парк и, разбира се, Таймс скуеър.

Състезанието Jessup носи широк спектър от емоции на всички състезатели. Времето, прекарано в подготовка никога не е загубено, затова пожелаваме успех (и весело лятно четене на съдебни решения) на новите участници.