Студенти от Софийския университет – четвъртфиналисти в международно състезание по медиация

*След публикуване на окончателните резултати от класирането, стана ясно, че отборът е на ПЕТО МЯСТО от общо 66 отбора на юридически факултети от цял свят.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ завоюва пореден успех на международно състезание по право. Този път студенти от университета достигнаха до четвъртфинал на ICC International Commercial Mediation Competition – състезание по търговска медиация и преговори, организирано от Международната търговска камара в Париж, което се проведе между 6 и 12 февруари.

Софийският университет се класира в топ 8 (между 5-о и 8-о място; окончателният ранкинг все още не е известен) от общо 66 правни факултета от цял свят, след зрелищен четвъртфинал. В предварителните кръгове на състезанието отборът на Софийския университет бе с най-много победи и най-много точки от всички 66 участващи университета и достигането му до елиминационните финални кръгове на състезанието бе обявено първо на тържествената церемония в Cercle de l’union interalliée, Париж.

Участници-преговарящи в отбора бяха Николай Ангелов, Христиана Георгиева, Йоана Вълова и Светлин Берков, а треньори – Ина Петкова и Георги Еленков.

През 2016 г. Георги Еленков, заедно със своя съотборник Ивайло Икономов и треньор Дима Александрова, спечели първо място в другото най-престижно световно състезание по преговори и медиация – IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition (CDRC), организирано от Виенския център по международен търговски арбитраж. Така, след четвъртфинала в Париж, Софийският Университет се нарежда сред едва няколко правни факултета, завоювали успехи и в двете най-големи международни състезания по преговори и медиация – ICMC и CDRC. Тези успехи неминуемо се дължат на продължаващата от 2012 г. насам подкрепа за участващите в състезанието от страна на Юридическия факултет на Софийския университет, както и на приемствеността между бивши и настоящи състезатели.

За да достигнат до четвъртфинала на ICMC 2020 г., Николай, Христиана, Йоана и Светлин преговаряха по редица казуси, простиращи се отраслово в сферите на търговското, екологичното, енергийното и потребителското право, като преговорните им сесии бяха фасилитирани и оценявани от утвърдени медиатори и юристи с дългогодишна експертиза. Директни опоненти на българския отбор бяха отбори от Турция, Финландия, Бразилия, Ирландия, Италия и Унгария.

В тазгодишното състезание участва и Дима Александрова – адвокат, медиатор и един от първите участници и треньори на отбора по преговори и медиация на СУ. Дима бе единственият юрист от България, допуснат да съдийства на форума.

След огромния си успех, четвъртфиналистите от Париж са мотивирани да работят за по-широкото разпространение на медиацията у нас, както и активно да споделят натрупания опит от ICMC със свои колеги, които ще съставляват следващите отбори по преговори на Софийския университет.

Отборът на СУ в ICMC 2020 г., освен от страна на Юридическия факултет на Университета и Студентски съвет, бе спонсориран от Висшия адвокатски съвет, Адвокатско дружество „Андрей Делчев и партньори“, Евролекс България, Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, Адвокатско дружество „Бузева и Партньори” и Сдружение ИМЕУС. На всички тях отборът отправя огромни благодарности!