frankfurt-investment-arbitration-moot-court

Frankfurt Investment Arbitration Moot Court

Name: Frankfurt Investment Arbitration Moot Court (FIAMC) 

Where: Германия

Language: English

Format: FIAMC е първото международно състезание с фокус защитата на чуждестранните инвестиции. Участието в състезанието FIAMC не само увеличава знанията на студентите в областта на правото на защита на чуждестранните инвестиции и способите за разрешаване на спорове, но и усъвършенства умението за прилагането им към конкретен случай.

Домакин на състезанието е Goethe University, Frankfurt, а финалът се провежда във Франкфуртската търговско-промишлена палата. FIAMC се организира от Центъра за европейска интеграция и международен икономически ред Wilhelm Merton, със съдействието на Центъра за международен арбитраж във Франкфурт и Франкфуртската търговско-промишлена палата. Най-добрият оратор в състезанието бива награден със стипендия за специализация в Колежа Queen Mary по международен арбитраж в Лондон (LL.M. International and Comparative Dispute Settlement), а всеки член на отбора победител получава стипендия за триседмично обучение в престижната Хагска академия по международно право.

Official website of the competition: http://www.investmentmoot.org/

Participants: В FIAMC участват множество авторитетни международни университети, измежду които и Queen Mary (Великобритания), Paris 1 Sorbonne (Франция), University of Lorraine (Франция), University of Miami (САЩ),  ESADE Law School (Испания), двата немски отбора Goethe University Frankfurt и Martin Luther University Halle-Wittenberg (Германия), Aristotle University (Гърция), American University, Washington College of Law (САЩ) и много други.

Bulgaria and the competition: През 2014 г. за пръв път български отбор участва в престижното международно състезание. Отборът на Университета за национално и световно стопанство в състав Антон Петров, Даниела Величкова, Велислава Христова и Даниел Йорданов отбеляза отличен дебют, като завърши на 18-то място в борбата с останалите 41 отбора. Само 11 точки не достигнаха на българския отбор да се класира на осминафиналите на FIAMC. Въпреки това отборът на УНСС остави след себе си отборите на авторитетни университети от Шотландия, Франция, Швейцария, Индия и др. Участието на първия български отбор във FIAMC стана възможно с подкрепата на администрацията на УНСС и Студентски съвет към УНСС, а подготовката на отбора се проведе от членове на СМСП.

През 2015 отборът на УНСС се класира 17-ти в общото класиране с 729 точки, като само 6 точки не достигнаха на отбора за класиране на осминафиналите. През 2016 г. отборът на УНСС завършва 4-ти в крайното класиране, което е най-доброто постижение на български отбор в състезанието до този момент.

Изисквания към кандидатите: Право да участват имат студенти по право преди явяването си на държавни изпити.