EHRMCC

Име: European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC)

Страна: Франция

Език: Английски

Формат: EHRMCC представлява симулация на процеса пред Европейския съд по правата на човека.  Състезанието се състои от предварителен кръг, в който участниците изготвят писмени становища на жалбоподател и държава-ответник по казус по Европейската конвенция за защита правата на човека. Само отборите с най-високо оценени писмени защити се допускат до финалните устни кръгове на състезанието.  Финалите се провеждат всяка пролет в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Победителите получават възможност за стаж в Европейския съд по правата на човека.

Официален сайт на състезанието: https://ehrmcc.elsa.org/

Участници: В EHRMCC участват отбори от България, Великобритания, Русия, Германия, Франция, Украйна, Испания, Гърция и други. Състезанието се организира ежегодно от 2013 г. от ЕЛСА (Европейска асоциация на студентите юристи) в сътрудничество със Съвета на Европа и Европейската асоциация по права на човека (European Human Rights Association).

Кратка история на България в състезанието: През 2016 г. за първи път отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е сред 16 – те финалисти, поканени да продължат на финалния кръг. Отборът на Софийския университет стига до финал, където след оспорван мач с 5:4 гласа от отбора на Кембридж се класира на престижното второ място.

Пред 2017 г. отборът на СУ “Св. Климент Охридски” печели наградата за най-добра писмена защита на ответника и достига за втори път до финала на състезанието след победа над университета на Кембридж. През 2019 за трети път отборът на СУ достига до финала на състезанието, а Павла Цветкова печели и наградата за най-добър оратор.

Изисквания към кандидатите: Участие може да вземе всеки студент, изучаващ се както за бакалавърска, така и магистърска степен, който не е практикуващ юрист и не се е състезавал преди във финалите на състезанието.