jessup

JESSUP

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition​

Страна: САЩ
Език: Английски

Формат: Jessup е най-голямото и престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН в Хага, Холандия. Работата е фокусирана върху казус, който излиза през есента на всяка година и представлява правен спор между две въображаеми държави. Всеки отбор се състезава както от позицията на ищец, така и на ответник. Състезанието включва изготвяне на писмени защити и устни пледоарии изцяло на английски език.

Състезанието включва Национални и Международни кръгове. Националните кръгове в България се провеждат в София, като отборът, който ги спечели, представлява България на Международните кръгове във Вашингтон, САЩ.

Официален сайт на състезанието: https://www.ilsa.org/about-jessup/

Участници:  В Jessup участват над 500 университетски отбора от повече от 100 държави от целия свят. От българските университети отбори са сформирани в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“, Университета за национално и световно стопанство, Американския университет в България, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Нов български университет и други.

Кратка история на България в състезанието: България участва в Jessup от 1984 година насам почти без прекъсване, като Националните кръгове се провеждат под почетния патронаж на големия български учен в областта на международното публично право проф. Александър Янков.

Представянето на българските отбори в Jessup бележи постоянен възход. През 2011 трима от членовете на отбора на СУ попадат сред най-добрите сто оратори на международните финали. През 2013 г. отборът на СУ постига голям успех – 8-мо място в крайното класиране за най-добри писмени защити. През 2014 отборът на УНСС постига мечтан пробив и получава наградата Hardy C. Dillard за най-добри писмени защити на национални и регионални кръгове.

През 2015 г. отборът на СУ става първият български отбор, който достига фазата на директни елиминации на състезанието (класиране сред първите 32 отбора), а писмената защита на ищеца е класирана на 1-во място в света.  Отборът на СУ се нарежда на 22-ро място в първоначалното общо класиране, а след победа над Индонезия преминава на осминафиналите. Цветелина ван Бентъм се класира на 26-то място в топ 100 на най-добрите оратори. Евгений Минчев заема 59-то място. Същата година отборът на УНСС печели наградата на Baxter за най-добра писмена защита на ищеца.

През 2016 г. Златина Гаджева от отбора на СУ заема 24-то място в индивидуалното класиране за ораторско майсторство. През 2017 г. отборът на СУ отново достигна фазата на директни елиминации на състезанието, като се нарежда на 16-то място във финалното отборното класиране с четири победи в предварителните кръгове. Биляна Манова поставя нов българския рекорд и се класира на 21-то място в индивидуалното класиране. В периода между 2017 – 2019 г. българските отбори показват постоянно високо ниво, като във всяка една от тези години трима от четиримата състезатели на СУ се класират в списъка на 100-те най-добри оратори в състезанието.

Изисквания към кандидатите? В Jessup могат да участват както студенти по Право, така и студенти по Международни отношения, включително студенти от 1-ви курс и студенти, които ще се явяват на държавни изпити през съответната година.