telders

TELDERS

Име: Telders International Law Moot Court Competition (TELDERS)

Страна: Нидерландия

Език: Английски

Формат: Telders е едно от най-големите и най-престижното състезание по международно публично право в Европа. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН в Хага, Холандия. Подготовката започва през есента, когато се публикува казусът, по който отборите трябва да работят. В средата на януари изтича срокът за предаване на писмените защити (т.нар. Memorials), а финалният кръг се провежда в края на април.

Един от отличителните белези на Telders е фактът, че финалът на състезанието се провежда в самата столица на международното право – Хага, в сградата на Международния съд (т.нар. Peace Palace). Студентите се състезават пред практикуващи съдии от Международния съд, Трибунала за Бивша Югославия, Международния наказателен съд, както и професори от редица университети в Европа и САЩ. Ограниченият брой на отборите, които се допускат до финалния кръг, както и фактът, че повечето от съдиите са действащи практици по международно право, определят изключително високото академично ниво на състезанието.

Официален сайт на състезанието: http://teldersmoot.com/

Участници: Могат да участват само европейски отбори, като всяка страна се представлява от един университет (изключение е Холандия, която се представлява от два университета – единият винаги е Лайден, а другият е победителят от националния кръг). България участва в TELDERS от края на 90те години на ХХ век, като до момента винаги е била представлявана от отбора на СУ “Св. Климент Охридски”.

Кратка история на България в състезанието:  През 2005 г. българският отбор в състав Зорница Зафирова, Симона Стайкова, Ивелина Бонева и Грета Анастасова, успява да постигне неочакван пробив и за пръв път попада сред първите десет в генералното класиране. Възходящата тенденция е продължена през 2006 г., когато Йоана Костадинова, Цветелина Асенова, Диман Рохлев и Николай Младенски постигат най-доброто досега класиране за България – второ място. През следващата 2007 г. Олга Николова, Владислава Стойнова, Мария Ковалакова и Николай Илчев завоюват пето място в крайното класиране и печелят наградата за най-добър мемориал на ответника. През 2011 г., след четиригодишно прекъсване, българският отбор отново се нарежда сред най-добрите, като Елисар Башир и Димитър Лилков печелят шесто място в класирането на най-силните ищци в Европа. През 2013 г. България печели 11-то място в общото крайно класиране, а Елина Лилова и Христо Михайлов са отличени като третите най-добри състезатели за страната на ищеца. През 2014 г. България отново успява да се класира сред 10-те най-добри отбора в състезанието. Студентите от СУ “Св. Климент Охридски” Цветелина ван Бентъм, Крис Спартанска, Милена Ангелова и Тони Ганев печелят 8-мо място в комбинираното класиране и 7-мо място в класирането за ответниците. Цветелина ван Бентъм е отличена сред 10-те най-добри оратори на състезанието. През 2015 г. състезателите Лия Харизанова, Мартина Димитрова и Христина Пантева също са отличени сред 20те най-добри оратори на състезанието.

През 2016 г. българският отбор достига до финала на състезанието, където Анна-Мария Спасова и Валери Благоев пледират от страната на ищеца срещу отбора на Украйна. Това е най-големият успех за България в Telders до момента. През 2018 г. Сибел Хасан и Симона Мокрева се класират на трето място като ищец, а Сибел Хасан отличена сред 10-те най-добри оратори.

Изисквания към кандидатите: В Telders могат да се състезават само студенти по право, които преди не са участвали в състезанието. Не се допускат студенти, завършили пети курс преди полагане на държавни изпити.