Исторически успех за България в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право Willem C. Vis

Отборът на Софийския университет в състав Дебора Динева, Мария-Магдалена Маркова, Илина Боюклиева, Велиана Събчева и Вяра Христова постигна исторически успех и се нареди сред най-добрите 16 от 402 отбора от целия свят в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

Състезанието се провежда във Виена, Австрия от 1993г. насам, като броят на участниците и интересът на професионалисти в областта на международното търговско право и арбитража непрекъснато се увеличава. Тази година бе поставен нов рекорд на броя регистрирани участници, а именно 402 отбора. За пръв път в историята на състезанието, поради обстановката с пандемията от COVID-19, рундовете бяха проведени онлайн, с помощта на специализирана електронна платформа, която се използва за провеждане на реални арбитражни производства.

Отборът на СУ се подготвя от м. юли 2019 г., като участва в две предварителни състезания – в Атина и в София (Sofia Pre Moot).

В хода на основното състезание, т.нар. „general rounds” на състезанието, отборът на СУ надви университетите на ELTE (Университета в Будапеща, (Унгария)), Университета в Бърно, (Чехия), Лондонския Queen Marry (Великобритания) и Center for Transnational Legal Studies (Лондон, Великобратания) и за пръв път в 9-годишната българска история в състезанието, достигна преките елиминационни рундове на топ 64 отбора.

Успехите на отбора на СУ не спряха дотук! След безапелационна победа срещу Университета в Бон, Германия, и Университета във Виена, Австрия, СУ се нареди сред 16те най-добри отбори в света. За съжаление, след изключително оспорван мач с Университета в Куинсленд (Австралия) СУ претърпя загуба с разлика от 1 арбитърски глас, която прегради пътя на отбора в състезанието.

Въпреки това, безпрецедентен остава успехът на момичетата от СУ, които не само поставиха българския рекорд в състезанието, но и се наредиха в челната 16-ка в равностойна борба с 402 отбора от най-добрите правни факултети в света.

Подготовката на състезанието и тази година бе осъществена от дългогодишните треньори: адвокатите Олег Темников, Анастас Пунев, Димитър Стоименов, Елеонора Матеина и Милеслава Богданова-Мишева.

Участието на отбора на СУ бе възможно благодарение на дългогодишната подкрепа от страна на Висшия адвокатски съвет и ЮФ на СУ, както и организационното и логистично съдействие от страна на Сдружението за международни състезания по право.