Второ място за отбора на СУ на състезанието по защита на правата на човека European Human Rights Moot Court Competition

Тази година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели второ място на престижното международно състезание по защита на правата на човека European Human Rights Moot Court Competition (https://ehrmcc.elsa.org/), провеждащо се ежегодно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция.

Поздравления за блестящото представяне на двете участнички – Павла Цветкова и София Баядсе, както и за треньорите Христина Динчева и Емануил Колев, които работиха с отбора неуморно и всеотдайно през изминалата година. Повод за гордост е и обстоятелството, че наградата за най-добър оратор беше присъдена на Павла Цветкова.

Състезанието се организира от Европейската асоциация на студентите по право (ELSA) и Съвета на Европа, представлява симулация на процеса пред Европейският съд по правата на човека и се провежда на два етапа – писмен кръг и устни пледоарии. Казусът тази година беше свързан със защитата от домашно насилие и дискриминация, основана на пол, справедлив съдебен процес и наличие на ефективни средства за защита. В състезанието участваха отбори от над 60 университета в Европа, като отборът на Софийския университет достигна до големия финал и се представи достойно срещу отбора на Университета в Оксфорд. Това е четвърто участие на СУ на това състезание, като са трети път наш отбор достига до големия финал.