Отбор от Софийския университет спечели националното състезание по гражданско право “Кристиан Таков”

На 11 и 12 май 2019 г. бяха проведени финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право “Кристиан Таков”. В състезанието взеха участие 19 отбора от студенти от 3 до 5 курс от юридическите факултети на Великотърновския университет “Кирил и Методий” (ВТУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), и Варненския свободен университет “Черноризец храбър” (ВСУ) и Софийския университет “Св. Климент Охридски” (СУ).

Състезанието носи името на преподавателя от Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г., но остави дълбока следа у всички свои студенти и колеги. Целта на състезанието е да възпитава и развива у участниците висок морал и професионална етика, както и писмените и ораторските умения, които са незаменима основа на юридическата професия.

Тази година Националното състезание по гражданско и търговско право беше открито от Меглена Антонова, председател на Сдружението за международни състезания по право, която пожела на студентите да не се колебаят смело да се впуснат в този тип предизвикателства, като страстта и старанието, които вложат, несъмнено ще им се отплатят многократно един ден, като професионалисти.

Правилата на състезанието предвиждат провеждането му в два кръга – предварителен писмен тест и финални устни кръгове. Тази година на финалите се класираха 8 отбора от СУ, УНСС и ВТУ. В двата последователни дни на състезанието в Съдебната палата в София присъстваха над 90 души – гости, съдии, организатори и участници.

Финалите на състезанието се състоят в разиграване на симулиран съдебен процес пред тричленен съдебен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите имат възможност да участват в три мача срещу различни опоненти, като най-добре представилите се два отбора се класират на финала. Тазгодишният казус беше подготвен от адв. Найден Райчинов и адв. Виктор Токушев, и беше в областта на търговското и дружественото право, като студентите трябваше да решат редица въпроси, които нямат ясен и еднозначен отговор в българското търговско законодателство и съдебна практика.

Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.

Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.

Съдебните състави на състезанието включват действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници, като съдии на финалния мач бяха адв. д-р Деян Дунавски, съдия Васил Александров от Софийския районен съд, адвокат Олег Темников, адвокат Найден Райчинов, съдия Николай Марков от Върховния Касационен Със, адвокат Виктор Токушев и доцент Боряна Мусева.

Победител за 2019 г. е отборът от Софийския университет в състав Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев. На второ място остана отборът от СУ в състав Цвета Гаврилова, Домна Манчева, Любомир Кючуков, Любослав Хинов.

Специални награди бяха връчени на Александър Лешев от СУ за най-добър оратор от Фондация “Кристиан Таков”, на отбора на Силвия Иванова, Александър Александров, Петър Петров, Никола Нанчев от СУ за най-добра искова молба от Aдвокатско дружество “Цветкова, Бебов и Комаревски”, и на Нели Попрелкова от УНСС за “Изгряваща звезда” от Адвокатско съдружие “Спасов и Братaнов”.

Състезанието беше закрито с възпоменание на споминалите се през изминалата година съдия Никола Хитров от ВКС и доц. Емил Георгиев от СУ за техния огромен принос, всеотдайност и подкрепа за развитието и възпитанието на младите юристи в България.

Състезанието се организира от Сдружението за международни състезания по право и се проведе с помощта на издателство “Сиби”, издателство “Сиела”, Адвокатско дружество “Цветкова, Бебов и Комаревски”, Адвокатско съдружие “Спасов и Братанов” и CMS Cameron McKenna LLP (Sofia), както и с незаменимата подкрепа на Върховния касационен съд и Фондация “Кристиан Таков”.

Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.