Manfred Lachs Space Law Moot Court

Име:  Manfred Lachs Space Law Moot Court

Страна: Различен град в Европа всяка година

Език: Английски

Формат: Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН и е фокусирано върху международно правен проблем в областта на космическото право. Участието предоставя възможност на студентите да пледират пред най-изтъкнатите професори в областта на космическото право и специалисти от Европейската космическа агенция и Международния институт по космическо право. Състезанието включва изготвяне на писмени защити и устни пледоарии изцяло на английски език.

Официален сайт на състезанието: http://iislweb.org/lachs_moot/

Участници:  От създаването си от Международния институт по космическо право през 1992 г., конкурсът за състезания по космическото право Manfred Lachs се разраства и обхваща пет региона на света: Северна Америка, Латинска Америка, Европа, Азия и Африка. Над 60 отбора участват ежегодно в това състезание.

Кратка история на България в състезанието: България участва в състезанието за пръв път през 2018 г. и още с първото си участие отборът от СУ достига финала на състезанието и печели награди за най-добра писмена защита и най-добър оратор за Светлозара Стоянова.

Изисквания към кандидатите: В състезанието може да участва всеки студент бакалавър или магистър от юридически факултет, включително студенти, явяващи се на държавни изпити през съответната година.