Fourth edition of Be the Devil's Advocate workshop

За четвърта поредна година в рамките на два последователни уикенда (02-03.11 и 09-10.11) се проведе Be the Devil’s Advocate Workshop – събитие, посветено на международните състезания по право, което цели обучаване на бъдещи състезатели. 

И тази година интересът към него беше от студенти от различни курсове и университети от специалностите „Право“ и „Международни отношения“.

Селектираните участници присъстваха на лекции, които им дадоха детайлна информация за ключовите умения при изготвяне на писмена защита, правене на подробно правно проучване, както и стратегии при пледиране и отговори на въпроси. Лекциите включваха дискусии с участниците и интересни практически задачи – от това да пледират в защита на филмов или художествен анти-герой до умения за импровизиране и намиране на най-добрия отговор на въпросите на съдиите по време на състезание.

В рамките на уъркшопа се състоя и публична лекция на адв. Здравка Калайджиева – съдия в Съда по правата на човека в Страсбург в периода 2008 – 2015 г. и понастоящем адвокат. Тя даде на участниците ценни съвети, както и сподели интересни примери от своята практика.

Кулминацията на събитието се проведе в сградата на Върховния касационен съд, където отборите влязоха в съревнование един срещу друг и представиха наученото през изминалата седмица на практика, пледирайки пред съдии с опит в областта на международните състезания. Огромното желание и усилена подготовка на отборите и техните мотивирани треньори доведе до оспорван финал, а общото впечатление на всички участващи студенти е на удовлетвореност от новите знания и натрупаните практически умения.  Тазгодишните победители са отборът на Сибила Григорова и Силвена Николаева и техният треньор – Яна Обрешкова.

Благодарение на подкрепата от издателства „Сиби“ и „Сиела“ най-добрият отбор ищец и победител в състезанието, отборът на финалистите – ответник, както и най-добрият оратор и най-обективните съдии, бяха наградени с юридическа литература.  Пицария Gusto on the Go също ни подкрепи, като вдъхна сила на участниците ни със своите вкусни пици във важния за тях състезателен ден. Цялостното събитие се проведе и благодарение на СУ „Св. Климент Охридски“, който ни предостави зали, където да проведем лекциите, както и безрезервната подкрепа на Върховния касационен съд, който за поредна година ни даде възможност да проведем състезанието между участниците във възможно най-близка до реалната атмосфера.